Vali sobiv teema:

Otsid midagi uut?

Lugejakiri sotsiaalmeedias

ETTEVAATUST! Eestis on massiliselt liikvel valijatele suunatud petuvalimislubadused!

Valik poliitikute petulubadusi, mida eksponeeritakse kaubanduskeskuse küljes valijatele suurtel ekraanidel ja plakatitel. (foto: Robin Roots)
jagamist

Viimasel ajal on taas sagenenud Eestis nn petuvalimislubaduste- ja kampaaniate hulk, milles lubatakse inimestele asju, mida mitte kunagi täide ei viida. Asjaga on otseselt seotud kõik Eesti erakonnad ja poliitikud.

Tegemist on nö seadusliku valimispettusega, milles palutakse inimestel hääletada mõne konkreetse isiku või erakonna poolt ning valijatele antakse suurejoonelisi, tihti grandioosseid, kuid päris kindlasti katteta lubadusi. Pole haruldane, et inimesi kutsutakse astuma mõne erakonna liikmeks.

Valesid või katteta lubadusi jagatakse telereklaamides, erakondade kodulehtedel, sotsiaalmeedias, telesaadetes, ajaleheartiklites ja neid jagub isegi inimeste postkastidesse erinevate trükiste kujul. Üldjuhul tunneb petuvalimislubaduse ära selle järgi, et seal on kujutatud või nimetatud mõnda poliitikut või erakonda ning juures on suured tekstid erakordsete valimislubadustega.

Võltsidest valimislubadustest pole pääsu ka liikluses. (foto: reformierakonna instagram)

Petukampaaniad algasid juba tükk aega tagasi

Võltside lubadustega libakampaaniad algasid juba möödunud aasta teises pooles.  Pühade aegu tõmbasid ka erakonnad pisut tagasi, kuid paistab, et need kampaaniad on jälle aktiveerunud ja lubatakse inimestele loomulikult paremat elu ja helgemat jõukamat tulevikku.

Tuleb meelde jätta endale, et kõikjal meie ümber levivad poliitkampaaniad ei ole tegeliku eluga kuidagi seotud ja kutsume seega inimesi üles ettevaatusele. Kindlasti tuleks tähelepanu pöörata, milliselt poliitikult või erakonnalt lubadus saabub. Kui lubadus tundub liiga hea, siis tuleks kindlasti selle toetamisest hoiduda.

Tihtipeale öeldakse, et parim valimisplagu on vanaema puuriita vihma eest kaitsev valimisplagu. (foto: Andres Putting)

Tasuta lõunaid pole olemas

Oluline on teada, et valimislubaduste uskumine pole kohustuslik ning mingisugust reaalset kasu inimesed neist lubadustest ei saa. Uskudes poliitikute lubadusi ja neid avalikult toetades võib poliitikutel tekkida ootus, et te neid ka valite märtsis. Seega, et vältida sekeldusi, soovitame jätta lubadused tähelepanuta.

Kui näiteks inimene vastab poliitikute kampaanialubadustele sotsiaalmeedias või annab näiteks loa oma e-postiaadressi kasutamiseks, hakkavad needsamad inimesed saama poliitikutelt rämpskirju ja veel rohkem talle suunatud võltslubadusi. Kehtima hakkab printsiip „sõrme annad, käe võtab“, mis tähendab lihtsustatult seda, et oma toetust poliitikule ei saa enam tagasi võtta ja inimesel ei jää üle muud, kui poliitikute pöördumisi ignoreerides loota, et kirjade ja toetuspalvete vool ühel hetkel ise lakkab. Ja peale märtsivalimisi ta ka lakkab, sest siis ei huvita poliitikuid enam ükski inimene.

Olukorras, kus olete valimispetuskeemi käigus lepingulisse suhtesse astunud mõne erakonnaga, võiks esmalt kirjutada valimispetturitele kirja, millega ütlete teievahelise lepingu üles, põhjendades, et tegemist on pettusega ja katteta lubaduste jagamisega. Ilmselt jätkatakse kirjade saatmist ka pärast nn lepingu ülesütlemist ning tõenäoliselt ähvardatakse seejärel inimest sellega, et võimule saab vale erakond ning elu läheb kõigil Eestis oluliselt kehvemaks. Selliseid ähvardusi tuleks siiski julgelt ignoreerida.

Seks müüb! Pühade ajal unustavad isegi konservatiivid ära, kes nad on või mille eest nad seisavad. Isamaa liikme Sven Sesteri homoerootiline jõulukaart.

Kuidas petulubaduste lõksu mitte langeda:

-Loe kõiki valimislubadusi ja kirju hoolikalt, ka väikest kirja, kus võivad olla need suurimad konksud.

-Kahtluse tekkimise korral uuri internetist poliitiku või erakonna tausta ning selgita välja ega varasemalt ei ole selle poliitikuga või erakonnaga seonduvalt katteta lubadusi esitatud. Tihti annab juba kiire otsing teavet selle kohta, kui keegi on sarnase petuskeemi ohvriks langenud. Ja enamik inimesi on. Kui selgub, et tegemist on tõepoolest pettusega, tasub pöördumine jätta tähelepanuta ning sellele mitte vastata.

-Ära allkirjasta poliitikute ega erakondadega ühtegi dokumenti, mille sisu ei ole sulle lõpuni arusaadav. Iga allkirjaga kinnitatud dokument võib osutuda lepinguks, millega kaasnevad kohustused.

-Ära avalda enda andmeid poliitikutele, kui pole selge, kes neid küsib ja miks. Sinu kohta käivaid andmeid ei küsita üldjuhul posti teel saadetavate ankeetide abil. Seetõttu suhtu kõikidesse sellelaadsetesse kirjadesse ettevaatusega.

-Vajadusel koolita ja teavita sel teemal ka oma sõpru ja tuttavaid, kes samamoodi võltside poliitreklaamide tulva all igapäevaselt kannatavad.

-Pigista kinni silmad kui näed teles või tänaval valimisreklaami, kata enda ja lähedaste kõrvad kui kuuled valimisreklaami näiteks raadios.

-Tänaval liikudes mine otsejoones teisele poole tänavat kui näed mõne erakonna valimistelki või kui sulle jalutab vastu võltsnaerusuine poliitik, materjalid käes.

-Sotsiaalmeedias ole ettevaatlik, kuhu sa klikid, laigid, jagad ja mis postituse all mida kommenteerid. Poliitikud on väga osavaks läinud sotsiaalmeedia kasutamisel.

-Väldi rahvarohkeid kohti nagu kaubanduskeskused, sest seal sa oled kõige haavatavam ja poliitikud haistavad seda kaugele.

-Mitte keegi pole poliitikute ja nende võltslubaduste eest kaitstud ka oma koduseinte vahel. Kui poliitik koputab uksele, tasub koheselt kustutada korteris kõik tuled ja lülitada välja telekad ja raadiod. Terve perega tuleb koheselt minna magamistuppa madratsi alla peitu, et teie hääled ei kostuks koridori. Kui teil veab, lahkub poliitik juba mõne tunni jooksul.

Kui teil tekib poliitikute, erakondade ja nende võltslubadustega  seonduvalt probleeme või on küsimusi poliitpetuskeemide kohta, võite kirjutada Vabariigi Valimiskomisjoni e-posti aadressil: info@valimised.ee

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Nädala meem

Jälgi meid sotsiaalmeedias

Küsitlus

Mis alljärgnevatest juhtub Sinu hinnangul 2024. aastal kõige TÕENÄOLISEMALT?

Vaata tulemusi

Laen .. ... Laen .. ...

TOETA MEID

Otsing

Uudiskiri

Liitu Lugejakiri.ee uudiskirjaga ja saa kõige tõsiseltvõetavamaid ja usaldusväärsemaid uudiseid otse allikast.

Liitudes Uudiskirjaga, nõustud meie üldtingimustega

Üles