Vali sobiv teema:

Otsid midagi uut?

Lugejakiri sotsiaalmeedias

Traumapunktide kirurgid: aitäh kõigile jääl kukkujatele aga rohkem pole luumurde hetkel juurde vaja

Täna oli erakorralise meditsiini osakond jälle sante täis. (foto: Karin Kaljuläte)
jagamist

Kirurgide kutseoskused päästetud! Veel eile avaldasime me uudise, kus teatasime, et erakorralise meditsiini osakonnad üle Eesti ägavad tööpuuduse käes, sest vähese libeduse tõttu kukub ja murrab oma luid erakordselt vähe inimesi. Täna pärastlõunaks on olukord drastiliselt muutunud.

Lõunaks oli Ida-Tallinna keskhaigla traumapunkti pöördunud poolsada inimest ja võib julgelt väita, et inimesed murdsid täna luid nii, et terve linn kraksus. Kirurgid tänavad kõiki, kes eilset appihüüdu kuulsid ja täna oma luud meditsiini jätkuva kvaliteedi nimel ära murdsid aga rohkem hetkel luumurde juurde vaja pole.

„Tallinna tänavad on täna ülimalt libedad ja lõunaks oli Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) traumapunkti pöördunud poolsada inimest, mis on tavalisest kaks korda rohkem. Kui täna oli lõunaks pöördumisi 50, siis jaanuari statistika kohaselt pöördus traumapunkti umbes 50 inimest ööpäevas,” ütles ITK kommunikatsioonispetsialist Marko Mägi täna Delfile.

Eile valitses EMOs sootus teine meeleolu

Veel eile oli üle Eesti erakorralise meditsiini osakondades oht, et kui nii jätkub (libeduse puudumine, toim.), lähevad luumurde parandavate kirurgide oskused rooste.

„Eelnevad aastad on samal ajal olnud täielik hullumaja – luumurruga inimesed ronisid sisse uksest ja aknast, üks hullem kui teine. Sel aastal on olukord täiesti vastupidine – pane või putka kinni aga luumurde ei ole lihtsalt kellelgi,“ kaebas Põhja-Eesti regionaalhaigla traumapunkti ülem Jaanika Männik eile. „Ei mäletagi, millal viimati nii vaikne aastaalgus oli.“

Aasta algus oli ilma poolest paljulubav

Aasta esimestel päevadel oli nii lund kui sulailma, mis tekitasid paljudes kohtades jäiseid tingimusi. Suure põntsu libeda jää tekkele pani käesoleva nädala alguses alanud lumesadu, mis kattis osades kohtades Eestis jää lausa poolemeetrise kihi alla.

„Aga mida polnud – kukkuvaid ja luid murdvaid inimesi. Ei tea, kas pikad pühad panid inimesi rohkem lähedastega koos viibima ja mitte õues ringi tallama? Meid mõjutab see igal juhul, sest kõik kirurgid, kes luumurde korda teevad, istuvad praegu jõude ja mis kõige hullem, nende oskused lähevad nö rooste,“ märkis Männik eile kurvalt.

Tänane sula tõi kaasa juba rohkelt luumurde

Täna hakkas üle Eesti peale sulailm ja kõikjal tõusis temperatuur mitu kraadi üle nulli, tuues kaasa lume kiire sulamise ja selle alt jää paljastumise. Kõikjal tänavatel voolas vesi, mis muutis jää veelgi libedamaks. Nüüd õhtul on oodata taas ilma jahenemist, mis omakorda peaks tekitama jääkihte tänavale juurde.

„On selge, et lähipäevad tulevad erakorralise meditsiini osakonnas kiiremad kui kunagi varem. Kirurgid tänavad veelkord kõiki, kes meie eilset üleskutset lugesid ja täna luid tänavatel murdsid. On tõesti südantsoojendav näha, et nii paljud inimesed otsustasid riskida omaenda tervisega, meie kirurgide oskused ei läheks rooste. Nüüd on meil tööd taas küllaga ja rohkem hetkel juurde polegi vaja,“ lisas EMO esindaja täna õhtupoolikul.

Hea lugeja! Kas Sina oled sel aastal juba libedaga mõne luu murdnud või kas plaanid seda veel teha? Kas Sul on ette tulnud kukkumisi, kus sa ei jõua käsi ette panna ja kukud alguses pea lõhki ja siis murrad mitmest kohast sealsamas ka käe? Anna oma juhtumistest märku loo all kommentaarides.

LOE KA EILSET SEOTUD LUGU: Kirurgide oskused lähevad rooste: nii vähe luumurde pole juba aastaid olnud!

Kommenteeri

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Nädala meem

Jälgi meid sotsiaalmeedias

Küsitlus

Mis alljärgnevatest juhtub Sinu hinnangul 2024. aastal kõige TÕENÄOLISEMALT?

Vaata tulemusi

Laen .. ... Laen .. ...

TOETA MEID

Otsing

Uudiskiri

Liitu Lugejakiri.ee uudiskirjaga ja saa kõige tõsiseltvõetavamaid ja usaldusväärsemaid uudiseid otse allikast.

Liitudes Uudiskirjaga, nõustud meie üldtingimustega

Üles