Kestvate kuumade ilmade tõttu on suures hädas ka loomapidajad üle Eesti: palavuse tõttu ei taha lehmad jahedast laudast õue minna ja kui lähevad, läheb piim juba udaras hapuks.
Farmerid otsivad hetkel lahendust, mis temperatuurivahemik võiks otse lehma udaras toota joguritit või võid.
Kuumus mõjub
“Olukord on tõesti halb, õigem oleks vist öelda hapu,” kommenteeris Järvamaa suurfarmer Kenno Tammemets.
“Õues on nii kuum, et lehmi laudast välja karjamaale saada on ikka tõeline ülesanne.”
“Ukseni tulevad ära, aga siis jäävad sind vaatama oma suurte niiskete silmadega, et peremees, kas lihtsam poleks otse grillile kõndida?” selgitab suurfarmer olukorda.
“Mõni teatraalsem lehm on isegi sõraga teinud liigutuse üle kõri, näidates sellega, mida nemad väljas valitsevast palavusest arvavad,” lisas ta.
Piim läheb udaras hapuks
Suurfarmeri sõnul saab ta lehmadest aru, sest kuumuse käes hakkavad ka lehmade sisemised protsessid käima hoopis teistmoodi.
“Need lehmad, kes siis lõpuks julguse kokku võtavad ja õue värsket heina sööma lähevad, tulevad õhtul lauta tagasi, udarad täis hapuks läinud piima,” kommenteeris suurfarmer kuumuse mõju lehmadele.
“Lahendus võiks ju olla see, et laseks lehmadel teha hoovi peal paar kiiremat ringi, et hapupiim muutuks udaras siis jogurtiks või võiks, aga lehmad sellest plaanist nii vaimustuses kahjuks pole,” sõnas suurfarmer.
“Nüüd siis ongi olukord, kus hapupiima saab otse udarast, aga kohapeal seda seaduste tõttu pakendada ei tohi,” lisas ta.
Lehmad loo jaoks kommentaare jagama valmis polnud – olevat liiga palav selleks.
SEOTUD LOOD:
Põllumehed saavad riigilt loa rajada oma põldude kaitseks miiniväljad
Toeta Eesti kõige usaldusväärsema ja tõsiseltvõetavama uudisteportaali Lugejakiri.ee ilmumist! Kliki siia!
tapeedimuster
14. juuli 2021 - 13:22Ega siin aita muu, kui kõvasti reklaamitud jahutavad padjad udarate alla. Need on kindlasti hästi keskkonnasõbralikud nagu kõik kaup tänapäeval. Ja võibolla keerates padjale teise poole võib juhtuda ootamatuid imesid.